Kategoriarkiv: Ikke kategoriseret

EM for Wind Orchestras

Den 6.-7. maj deltog de bedste Wind Orchestras/Concert Bands i EM i Frankrig.

Mesterskaberne var arrangeret af ECWO – European Championships for Wind Orchestras

Resultatet blev:

  1. Musikkforeningen Nidarholm (Norway) – 97,98 %
  2. Koninklijke Harmonie van Peer (Belgium) – 97,55 %
  3. L’Orchestre d’harmonie de la Région Centre (France) – 95,08 %
  4. Rødovre Concert Band (Denmark) – 94,25 %
  5. Blasorchester Siebnen (Switzerland) – 93,17 %
  6. Symfonisch Blaasorkest Koninklijke Sophia’s Vereeniging (The Netherlands) – 92,58 %
  7. Uppsala Blasersamyfoniker (Sweden) – 91,08 %

Best Soloist: Alto Saxophone of Rødovre Concert Band
Best Section: Musikkforeningen Nidarholm

Next time:

Tag på høgskule i Norge og spil Brass Band!

I mange år har vi haft en god kontakt til Manger Folkehøgskule i Norge. Den ligger lidt nord for Bergen på den sydlige vestkyst. Her er der mulighed for, at spille Brass Band i op til et helt år, få undervisning, lære nyt repertoire, lære sprog. Kender du en Brass Band-musiker der kunne være interesseret i at komme på højskole, så giv dette tip videre:

Læs mere: Tag på høgskule i Norge og spil Brass Band!

Brass Band par excellence

  • Indtryk fra europamesterskaber i Malmö 25. april – 7. maj 2023


De spillede og spillede – og de spillede godt – og til tider kraftfuldt!

NOMUs styrelse besøgte EM i Koncerthuset i Malmö. Et nyt sted fra 2015 med spændende indretning, mange etager, relaxing og cafe areas.

EM var velarrangeret og velbesøgt, og bød på koncerter, præsentationer og konkurrencer/tävlings. Også solistkonkurrencer var der, og ungdoms Brass Bands fik også chancen.

Elite-orkestrene – det bedste fra hver af 14 lande – konkurrerede lørdag den 6.5. Deres spillemæssige standard var outstanding. Orkestrene fra Norden fik fine point.

Resultatet kan ses her:

Åbo swinger af musik

  • koncerter, workshops, repertoirepræsentationer, instrumentudstilling – og NOMU´s repræsentantskabsmøde den 17.-19. marts 2023 på KONSERVATORIO i Åbo (Turku), Finland

NOMU`s årlige repræsentantskabsmøde lå i år i Åbo i forbindelse med Finska Blåsardagarna. Den kombinerede musikskole og konservatorium var stedet, hvor alle aktiviteter blev afholdt. En spændende gammel industribygning var blevet omdannet til en topmoderne undervisningsinstitution med koncertsal, pop-up scene, lounge og cafe, og mange lydisolerede undervisningslokaler. Trods de industrielle rammer var der en venlig og lys stemning overalt.

Koncerter

Den finske marines Wind Band – der er hjemmehørende i Åbo – spillede en forrygende koncert med kompositioner med inspiration fra den hastigt voksende spil- og game-verden og musikken deri med spændende rytmik, melodik og klange.
Det lokale AURA BRASS præsenterede Brass-værker og -arrangementer med virtuos trompetsolist Tero Lindberg.
Et besøg fra Litauen fik vi også. Et meget velspillende Big Band med 3 sangsolister. De spillede litauiske værker suppleret med international jazz, musik fra Grand Prix og Chick Corea. Meget publikumsengagerende til en lørdag aften koncert.
Alle koncerter var præget af vidunderlige solister i blæsersektionerne, der i alle orkestre var meget balancerede.

Repertoire

Et af dagenes vigtige temaer var at præsentere repertoire på mange niveauer velegnet til unge og ikke-erfarne til meget erfarne orkestre. Vi hørte tre 1-times koncerter med eksempler på grade 1-5-værker klassificeret så dirigenter og orkestre let kan finde værker, der passer til deres orkesters niveau. Musikken blev opført af musikskolens og konservatoriets musikelever og -studerende. Komponisterne/tonsätterne til de spillede værker deltog også.

Fremtidens orkestre og orkesterliv

  • kvalitet, innovation og forberedelse til fremtiden

Hvad kan vi gøre for at få orkesterlivet op i gear igen efter pandemien, og hvordan kan vi løfte kvaliteten i orkestrene i de mange tusinde orkestre i de nordiske lande?

NOMU satte dette emne til diskussion på et debatmøde. Emnet blev belyst fra mange synsvinkler: Klang og præcission, dirigenter, dommere, antropologisk vurdering og forskning.

Hvad lytter en jury fx efter – her nogle eksempler:

  • Intonation, balance, præcision og det samlede musikalske udtryk
  • hvordan er orkestrets spilletekniske vs. musiktekniske evner
  • udtrykker dirigenten musikkens intentioner

Hvad kan et orkester fx arbejde med for at forbedre sig? Præcision – afhænger af chefdirigenten (hvilken spillestil), af repertoiret, af gruppeprøver og fællesforståelsen på gruppe- og individ-niveau. Gruppespil vs. orkesterspil. Mødet præsenterede ideer til orkestrenes selv-analyse.

Det er vigtigt at sikre et godt socialt klima og en god stemning i orkestret. Hvordan kan fællesskabet styrkes – spiller vi god musik, gode orkesterture, hvordan er forholdet mellem unge og ældre medlemmer etc.?

Debatmødet blev afrundet med en præsentation af forskningssamlinger vedrørende musikkens indflydelse børn, sundhed, hjerne, effekten i samfundet etc.

Artiklen fortsætter på side 2

Bliv bedre dirigent – Norge inviterer til Dirigentuka

Et godt tilbud til dirigenter i alle de nordiske lande – både begyndere, erfarne og meget erfarne!

Dirigentuka samler dirigenter fra hele Norge til en ukes kurs. Det er fortsatt ledige plasser til årets kurs. Kurset passer for alle slags dirigenter på alle nivåer og vi håper dere vil dele denne informasjonen med deres ansatte.

Det er ledige plasser på følgende kurs:

  • Aspirantkorpsdirigentkurset – passer for deg som dirigerer musikanter i sitt 1.-4. spilleår. Kurset tar for seg dirigering, metodikk og pedagogikk i aspirant/juniorkorps.
  • Skolekorpsdirigentkurset – spesialiserer seg på dirigering i skolekorps/hovedkorps og tar for seg temaer som dirigentteknikk, metodikk og pedagogikk i skolekorps.
  • Dirigentkurset – dette er det kurset på Dirigentuka med flest deltakere og vi anbefaler det til både ferske og erfarne dirigenter. Her er det fokus på dirigentteknikk, prøveteknikk, repertoar og partituranalyse.

Kurset foregår i Stavanger fra 8.-12. august 2022. Pris kr. 2000 NOK

Lenke til nettside med informasjon og påmelding – LÆS MERE SIDE 2:

NOMU repræsentantskabsmøde 18-20.3.2022

Fra tidligere Orkesterfestival i Danmarks Radios Koncerthus Foto: Musik & Ungdom

Nordisk Orkestermusik Unions representantskapsmöte ordnas denne gång i samband med den danske organisation MUSIK & UNGDOMs orkesterfestival i Aarhus, DK. Orkesterfestivalen har gratis adgang og afholdes i Aarhus Musikhus den 20.3.2022 – www.orkesterfestivalen.dk – med mange ungdomssymfoniorkestre og andre musikalske aktiviteter.

NOMU program

Fredag 18.3.2022
kl. 17.00 NOMU styrelsesmöte

Lördag 19.3.2022
kl. 10.00 Seminarium /föredrag (tema ännu öppet)
kl. 14.00 Medlemsorganisationernas rapporter
kl. 16.00 NOMU representantskabsmöte

Søndag 20.3.2022
kl. 11.00 Orkesterfestival hele dagen.

Detaljer och dagordning skickas direkt till medlemsorganisationerna.

Med vänliga hälsningar
Ronnie Jaakola
Ordförande

Godt nytår – amatørmusik og forskning støtter hinanden

Vores paraplyorganisation MIN – Musik i Norden har netop færdiggjort et stort indsamlings-
arbejde af videnskabelig forskning med stor relevans for vores område.

Forskningssamlingen 

930 forskningsresultater – Forskningssamling af Musik 

er netop udgivet. Det er en stor julklapp/julegave til Nordens musikliv.

Læs denne interessante samling her:
https://musikinorden.dk/index.php/162-930-videnskabelige-undersogelser

Godt nytår
Styrelsen

Julbrev 2021

Julhälsning till Nordisk Orkestermusik Unions medlemsförbund

Jag skrev i förra årets julhälsning att året 2020 varit ett märkligt år och att år 2021 skulle förhopp-ningsvis bli bättre. Vi fick onekligen en litet bättre start, men fortsättningvis ställer viruset till det för oss.

Styrelsen har dock arbetat på med siktet inställt framåt.

Vi fick en ny styrelse på aprilmötet och månadsmöten har hållits i sedvanlig ordning på distans. 17-19.9.2021 kunde vi äntligen samlas till ett fysiskt möte i Linköping i samband med den svenska blåsmusikfestivalen.

Med siktet inställt på framtiden ! Om allt går som vi planerat samlas vi till representant-skapsmöte i Aarhus, DK den 18.-20.3.2022 Programmet är ännu öppet, men ett besök vid Musik & Ungdoms orkesterfestival är ett obligatorium.

Styrelsen planerar tillsammans med ledningsgruppen för Svensk Blåsmusikfestival att ordna en nordisk tonsättarträff 16.-17.9.2022 i Linköping. Här har planeringen kommit så pass långt, att vi har en del nordiska blåsmusik tonsättare bokade. Vi hoppas att vi får ett rikligt deltagande till ovannämnda evenemang.

Vidare så har NOMU initierat ett musiksamarbete mellan tre nordiska skolor som ger blåsmusikutbildning. Ett initiativ som kräver en långsiktig planering är projektet med graderade noter. Vi har kommit igång med denna komplexa fråga.

Nu siktar vi alltså framåt mot konkreta mål – länge leve det nordiska samarbetet !

Ronnie Jaakkola
Ordförande