Outstanding Brass musik – norske mesterskaber for Brass Band

I Bergen i Norge afholdtes 9.-10.2.2018 konkurrencer i 6! divisioner – Elitedivision og 1.-5. division – for Brass Bands. Arrangementet afholdtes i Grieghallen, der indeholder de 2 skønne sale Griegsalen og Peer Gynt-salen. Musikken har lige så høj kvalitet som akustikken og indretningen i Grieghallen. Deres udsendte journalist sad i gamle dage i Danmark og spillede mange af værkerne fra konkurrencen i 1. division, og det samme har mange svenskere og nordmænd jeg har talt med, men her spilledes værkerne i 3. og 4 division! Meget høj standard og et tydeligt tegn på en meget spændende musikalsk og teknisk udvikling.

Et gennemgående træk ved alle orkestre i alle divisioner er deres gode klang og balance. De hurtige musikalske temaer udføres med overskud og elegance. Tonekvaliteten hos de enkelte musikere og mange solister er meget smuk med et meget enkelt (nordisk) dekorativt vibrato. De enkelte Brass Bands viste også en god evne til at finde netop det repertoire, der svarer til deres nuværende formkurve. Så uanset hvilken division der lyttes til, er det en god oplevelse.

Værkernes spændvidde går fra gamle engelske komponist-kendinge som Philip Sparke, Eric Ball, Gilbert Vinter, Edward Gregson, Philip Vilby etc. til nyskrevne værker. Der blev fremført over 100 værker, og næsten ingen gengangere (undtagen pligtnummeret i Elitedivisionen). Omfanget i  Brass Band-repertoiret har nået nye højder, og antallet af gode dirigenter i Norge er støt voksende. De ca. 75 orkestre gav publikum og hinanden enestående oplevelser. Dette kunne bl.a. erfares ved den næsten rock-concerto-fobiske begejstring, som de mange orkestre modtog.

Mesterskaberne var mesterligt arrangeret af Norsk Musikkorps Forbund
Læs mere: https://musikkorps.no/ og

Alt om NM brass 2018!

Og vinderen blev: Eikanger-Bjørsvik Musikklag

Steen Finsen
10.2.2018