NM janitsjar – Norges mesterskab for harmoniorkestre 2018

NM janitsjar – Norges mesterskab for harmoniorkestre 2018

16. og 17. marts deltog jeg som dommer i dette mesterskab afholdt i Trondheim. 116 orkestre deltog fordelt på en elitedivision og 7 divisioner med 5300 deltagende musikere. Dette er på alle måder imponerende og misundelsesværdigt, især når man tænker på danske forhold! Der blev spillet i 4 sale samtidigt fredag eftermiddag/aften og igen lørdag, ca. 9 timer hver dag.

Jeg var dommer i 1. og 2. division og var meget imponeret over den musikalske standard, som var meget høj. Intonation, klang, balance var på et højt niveau, men især de tekniske færdigheder imponerede mig, der blev spillet ganske vanskelig musik. Den musikalske udførelse var som regel også ganske fin. Jeg måtte dog konstatere, at ikke alle dirigenter havde samme niveau som orkestrene.

Repertoiret var meget blandet, fra de klassiske kendte komponister til en del for mig ukendte. Enkelte norske komponister havde heldigvis også fundet vej i programmet. For netop at fremme disse, deltog Norges Komponistforening og uddelte en særlig pris til bedst udførte norske komposition, et bevidst forsøg på at fremme norske kompositioner for harmoniorkestre.

Planlægningsmæssigt og logistisk fungerede det perfekt. Der var ingen forsinkelse endsige problemer at se. Præmieuddelingen lørdag aften blev indledt med en koncert med Tricia Boutté, Jan Magne Førde og Luftforsvarets Musikkorps. Den blev annonceret med ordene ”svette, trøkk, noteløs galskab og endeløs spilleglede”, og det var fuldstændig sandt, en skøn afslutning på nogle spændende dage.

Se resultaterne fra konkurrencerne her: Norges mesterskaber for harmoniorkestre 2018 – resultater

og organisationen bag: Norges Musikkorps Forbund

Peter Harbeck, dommer, dirigent
19.3.2018